Superprezenty.pl korzysta z czterech głównych typów plików cookie.
Kontynuując przeglądanie, zgadzasz się na użycie obowiązkowych plików cookies. Możesz również zaakceptować użycie innych plików cookies. Administrator danych "Super Prezenty sp. z.o.o." Możesz zmienić swoje preferencje tutaj Polityka prywatności.
Potwierdź wybrane
Ocena 4,7 (ponad 4000 recenzji) Łatwe przedłużenie i wymiana Ważny przez 12 miesięcy Prezenty dla firm F.A.Q. Punkty sprzedaży Pomoc
Mój Voucher
Dostawca Serio Coffee

Kurs Barista w Warszawie

Warszawa
16 godzin (2 dni po 8 godzin )
1 os.
1 189,00
Odbierz w Klubie Lojalnościowym118,90 zł
Wybierz wariant cenowy:
Wybierz ilość
Płatność możliwa tylko przy zakupie e-vouchera
  • Cena niższa lub taka sama jak u organizatora

  • Voucher ważny 12 miesięcy od dnia nabycia

  • E-voucher w 1 minutę

  • Łatwe przedłużenie i wymiana

  • 1 minuta
  • Dostawa 1-3 dni
  • 2-3 dni robocze
  • * 0 zł dla zamówień od 149 zł
  • 1-3 dni robocze
  • * 0 zł dla zamówień od 149 zł
  • 1 dzień roboczy dla zamówień złożonych do 14:00
  • Czas realizacji: 1 godz. od złożenia zamówienia (w godzinach otwarcia punktu handlowego)

Kurs baristy to okazja na zgłębienie swojej wiedzy, podszlifowanie umiejętności z zakresu parzenia kaw oraz poznanie świetnych ludzi, których łączy ta sama pasja. To doskonała oferta zarówno dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z kawą, jak i tych, którzy posiadają już pewne doświadczenie.

Podczas dwudniowego szkolenia każdy z uczestników nauczy się parzyć idealne espresso, dowie się jak poprawnie je podać oraz wypić, a także pozna różnice pomiędzy klasycznymi kawami mlecznymi na bazie espresso. W dalszej części kursu trenerzy podzielą się całą masą ciekawostek oraz tajników parzenia kawy metodami alternatywnymi. Uczestnicy nauczą się wówczas odróżniać kawy niskiej jakości od kaw wysokiej jakości, tzw. „speciality”, a także oceniać ich aromat i smak, posługując się kołem smaków kawy – Coffe Flavour Wheel.Trenerzy: Magdalena Głowacka, Viktor Petrakovskyi.

 

Harmonogram kursu

  1. Historia kawy i podstawowe informacje (teoria):
  • historia odkrycia kawy,
  • wędrówka kawowca po świecie,
  • uprawa, gatunki i odmiany kawy,
  • rodzaje zbiorów i obróbek,
  • sztuka wypalania kawy.
  1. Organizacja miejsca pracy (teoria):
  • rozmieszczenie elementów baru.
  1. Espresso (teoria):
  • historia espresso,
  • budowa młynka i ekspresu ciśnieniowego,
  • parametry poprawnego espresso,
  • przygotowanie espresso krok po kroku,
  • ekstrakcja – poprawna / błędu ekstrakcji (degustacja),
  • czyszczenie ekspresu / prawidłowa eksploatacja.
  1. Espresso (praktyka):
  • ćwiczenie poprawnego parzenia espresso,
  • ustawienie młynka – zrozumienie istotności i wpływu na smak.
  1. Mleko (teoria):
  • skład mleka – charakterystyka,
  • rodzaje mleka / napoje roślinne,
  • proces spieniania mleka,
  • klasyczne kawy mleczne na bazie espresso – poprawne przygotowanie.
  1. Mleko (praktyka):
  • nauka poprawnego spieniania mleka,
  • przygotowanie cappuccino z podstawowym wzorem latte art „serce”.
  1. Latte art (praktyka):
  • nauka przyrządzenia cappuccino ze wzorem „serce” i „tulipan”.
  1. Kawa czarna – co ma wpływ na smak? (degustacja):
  • grubość i równość mielenia,
  • proporcja wody do kawy,
  • odpowiednie parametry wody,
  • agitacja podczas parzenia,
  • czas parzenia.
  1. Metody alternatywne:
  • demonstracja dostępnych metod alternatywnych: Aeropress,Hario v60, Chemex, The Gabi Master A Coffee Dripper.
  1. Kawy mleczne (praktyka):
  • przyrządzenie kawy ze wzorem serce, tulipan, rosetta.
  1. Dodatkowo *TYLKO U NAS*:
  • cascara (skórka owocu kakaowca) – degustacja,
  • zielone ziarno i jego defekty,
  • coffee blossom - kwiat owocu kawowca,
  • obsługa klientów (customer service i hospitality),
  • domowe cappuccino - jak zrobić idealne cappuccino bez ekspresu.

 

Dodatkowe informacje dotyczące oferty

  • Czas trwania kursu: 2 dni, w godzinach 8:00-16:00 (razem 16 h).
  • Maksymalna liczba uczestników: 8 osób.
  • Kurs organizowany jest w profesjonalnej sali szkoleniowej w Warszawie, wyposażonej w niezbędny sprzęt najwyższej jakości.
  • Uczestnik na czas kursu otrzyma do dyspozycji dwugrupowy ekspres i młynki żarnowe, akcesoria baristyczne oraz pozostały niezbędny sprzęt i produkty.
  • Po pozytywnym zaliczeniu egzaminu praktycznego i teoretycznego, uczestnik kursu otrzyma certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności zawodowe.

Ważne informacje

  • Serio Coffee, Domaniewska 32, 02-672 Warszawa

  • Pogoda nie ma wpływu na realizację usługi.

  • 16 godzin (2 dni po 8 godzin )

  • 1 osoba

  • Dane kontaktowe do Organizatora widoczne będą na zakupionym Voucherze.

  • 12 miesięcy od dnia nabycia

  • Wygodny ubiór.

Inne informacje

Wymagana wcześniejsza rezerwacja. Na realizację weź ze Sobą voucher podarunkowy. Przy rezerwacji podaj Organizatorowi numer kuponu. Oferta jest dla 1 osoby, w grupie max 8 osób.