Kurs baristy to okazja na zgłębienie swojej wiedzy, podszlifowanie umiejętności z zakresu parzenia kaw oraz poznanie świetnych ludzi, których łączy ta sama pasja. To doskonała oferta zarówno dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z kawą, jak i tych, którzy posiadają już pewne doświadczenie.
Podczas dwudniowego szkolenia każdy z uczestników nauczy się parzyć idealne espresso, dowie się jak poprawnie je podać oraz wypić, a także pozna różnice pomiędzy klasycznymi kawami mlecznymi na bazie espresso. W dalszej części kursu trenerzy podzielą się całą masą ciekawostek oraz tajników parzenia kawy metodami alternatywnymi. Uczestnicy nauczą się wówczas odróżniać kawy niskiej jakości od kaw wysokiej jakości, tzw. „speciality”, a także oceniać ich aromat i smak, posługując się kołem smaków kawy – Coffe Flavour Wheel.Trenerzy: Magdalena Głowacka, Viktor Petrakovskyi.
Harmonogram kursu
- Historia kawy i podstawowe informacje (teoria):
- historia odkrycia kawy,
- wędrówka kawowca po świecie,
- uprawa, gatunki i odmiany kawy,
- rodzaje zbiorów i obróbek,
- sztuka wypalania kawy.
- Organizacja miejsca pracy (teoria):
- rozmieszczenie elementów baru.
- Espresso (teoria):
- historia espresso,
- budowa młynka i ekspresu ciśnieniowego,
- parametry poprawnego espresso,
- przygotowanie espresso krok po kroku,
- ekstrakcja – poprawna / błędu ekstrakcji (degustacja),
- czyszczenie ekspresu / prawidłowa eksploatacja.
- Espresso (praktyka):
- ćwiczenie poprawnego parzenia espresso,
- ustawienie młynka – zrozumienie istotności i wpływu na smak.
- Mleko (teoria):
- skład mleka – charakterystyka,
- rodzaje mleka / napoje roślinne,
- proces spieniania mleka,
- klasyczne kawy mleczne na bazie espresso – poprawne przygotowanie.
- Mleko (praktyka):
- nauka poprawnego spieniania mleka,
- przygotowanie cappuccino z podstawowym wzorem latte art „serce”.
- Latte art (praktyka):
- nauka przyrządzenia cappuccino ze wzorem „serce” i „tulipan”.
- Kawa czarna – co ma wpływ na smak? (degustacja):
- grubość i równość mielenia,
- proporcja wody do kawy,
- odpowiednie parametry wody,
- agitacja podczas parzenia,
- czas parzenia.
- Metody alternatywne:
- demonstracja dostępnych metod alternatywnych: Aeropress,Hario v60, Chemex, The Gabi Master A Coffee Dripper.
- Kawy mleczne (praktyka):
- przyrządzenie kawy ze wzorem serce, tulipan, rosetta.
- Dodatkowo *TYLKO U NAS*:
- cascara (skórka owocu kakaowca) – degustacja,
- zielone ziarno i jego defekty,
- coffee blossom - kwiat owocu kawowca,
- obsługa klientów (customer service i hospitality),
- domowe cappuccino - jak zrobić idealne cappuccino bez ekspresu.
Dodatkowe informacje dotyczące oferty
- Czas trwania kursu: 2 dni, w godzinach 8:00-16:00 (razem 16 h).
- Maksymalna liczba uczestników: 8 osób.
- Kurs organizowany jest w profesjonalnej sali szkoleniowej w Warszawie, wyposażonej w niezbędny sprzęt najwyższej jakości.
- Uczestnik na czas kursu otrzyma do dyspozycji dwugrupowy ekspres i młynki żarnowe, akcesoria baristyczne oraz pozostały niezbędny sprzęt i produkty.
- Po pozytywnym zaliczeniu egzaminu praktycznego i teoretycznego, uczestnik kursu otrzyma certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności zawodowe.