Życie to ciężki kawałek chleba… całe szczęście, że z serem każde pieczywo smakuje lepiej! Warsztaty serowarskie to kompleksowa dawka wiedzy o gatunkach serów oraz sposobach na ich przygotowanie. W trakcie zajęć osoba obdarowana wkroczy do świata wyczarowanego odłamkiem duszy prawdziwych pasjonatów i specjalistów w dziedzinie serowarstwa.
Założycielka Kukówki to prawdziwa pasjonatka oraz niezwykle uzdolniona specjalistka w dziedzinie serowarstwa. Pogłębiając własne umiejętności już od 17 lat, nabyła wiedzę, która stała się inspiracją dla pozostałych działalności z branży warzenia sera. Ponadto wielu specjalistów zajmujących się produkcją sera zostało przeszkolonych właśnie w Kukówce. Pionierskie pomysły oraz prekursorskie działania pozwoliły stworzyć markę rozpoznawalną oraz szanowaną w środowisku, dzięki czemu gościło tu wielu popularnych znawców, jak Gieno Mientkiewicz.
Program dzieli się na dwie sesje, w trakcie których poruszona zostanie tematyka warzenia sera, dojrzewania, sporządzania solanki, parafinowania, zabezpieczania produktu, warunków panujących w pomieszczeniu do wytwarzania sera oraz jego konserwacji. Atmosfera panująca w tym smakowitym królestwie wchłania się przez umysł, bo to właśnie wiedza pozyskana od miłośników swojego rzemiosła obradza wspaniałą i zarazem przyjacielską aurą.
Voucher na warsztaty serowarskie to wyjątkowy prezent dla miłośników kulinariów i nie tylko! Największą zaletą tak pożytecznych zajęć jest fakt, iż będzie to perfekcyjny podarunek dla każdej osoby, bez względu na wiek czy zainteresowania. Wystarczy otworzyć umysł, aby zamknąć się przed codziennym banałem!
Jest to jedyne miejsce gdzie ser powstaje na miejscu, jest to nie tylko miejsce w którym prowadzi się warsztaty ale przede wszystkim Manufaktura z własną przydomową sterownią i naturalną dojrzewalnią.
Przygoda w kultowej Kukówce rozpocznie się na wzgórzu. Stamtąd ścieżka doprowadzi osobę obdarowaną nad Czarną Wodę, a z lasu wyłoni się chatka z niebieskimi drzwiami.
Poranna sesja warzenia sera
Zajęcia rozpoczną się od poznawania tajników wytwarzania sera w stylu Szwajcarskim. Zostaną przekazane zasady jego pielęgnacji oraz różne sposoby konserwacji.
Lunch
Wspólny posiłek jest sercem wspólnego dnia w Kukówce. Organizator zgromadzi na stole specjalności swojego ogrodu, spiżarni i kulinarne nowości.
W ramach dokończenia procesu prasowania specjalistka przeprowadzi osobę obdarowaną przez wszystkie procesy dojrzewania. Oprócz tego pokaże również, jak sporządzać solankę, dbać o nią i przechowywać. Parafinowanie sera to ciekawa i tradycyjna metoda zabezpieczania jego powierzchni, dlatego też zostanie poruszona kwestia pielęgnacji sera, prowadzenia na maź, a nawet owijania oraz prowadzenia procesu w taki sposób, by gotowy produkt posiadał suchą skórkę.
Osoba obdarowana dowie się również, jakie warunki powinny panować w dojrzewalni i jak przechowywać sery w przypadku nieposiadania odpowiedniego pomieszczenia.
Ważne informacje
Inne informacje
Wymagana wcześniejsza rezerwacja. Na realizację weź ze Sobą voucher podarunkowy. Przy rezerwacji podaj Organizatorowi numer kuponu. Odwołanie min 7 dni wcześniej. Warsztaty dla osób powyżej 12 roku życia. Warsztaty odbywają się w grupie maksymalnie do 8 osób co pozwala na bardzo indywidualne podejście i wyjątkową atmosferę.