Przeżyj niezapomnianą kulinarną przygodę po świecie hiszpańskich smaków, biorąc udział w warsztatach kulinarnych. Pod okiem doświadczonego szefa kuchni Adriana Stojewskiego! Poznasz tajniki kuchni hiszpańskiej, podszlifujesz swoje umiejętności i nauczysz się przyrządzać zupełnie nowe potrawy.
Informacje dotyczące oferty
Oferowane warsztaty podzielone są na różne bloki tematyczne i różne regiony. Dostępność terminów zawsze podana jest na stronie internetowej partnera. Do wyboru m.in.:
- Tajemnice kuchni Kraju Basków:
W programie menu:
- Pintxo: Pintxo de mar y montaña – baskijska odpowiedź na tapas, czyli połączenie morza i gór, w postaci pintxo z krewetką i długodojrzewającą szynką Serrano.
- Tapas: Rabas – kalmary skrojone w paski, w chrupiącej panierce, danie typowe dla północnej Hiszpanii.
- Zupa: Porrusalda Vizcaina – pochodząca z Kraju Basków aromatyczna zupa na bazie bulionu warzywnego z karmelizowanymi porami i zblendowanymi ziemniakami.
- Danie główne: Bacalao al pil pil – ikona baskijskich smaków, czyli dorsz konfitowany w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki.
- Deser: Goxua de Pais Vasco – deser skomponowany z bitej śmietany, biszkoptów, aksamitnego kremu waniliowego z karmelizowanym cukrem.
- Napój: La sidra – orzeźwiający cydr naturalny pochodzący z Gór Kantabryjskich.
- Kuchnia Wysp Kanaryjskich: W programie menu:
- Tapas: Salpicón de mariscos – kolorowa mieszanka owoców morza i warzyw skąpana w wyrazistej salsie.
- Tapas: Papas Arrugadas – gotowane ziemniaczki z chrupiącą skórką z soli, przystawka, którą spotkamy na wszystkich wyspach Archipelagu Wysp Kanaryjskich.
- Sos: Mojo Picón – pikantny sos tworzony na bazie oleju, octu i czerwonych ostrych papryczek, stanowi idealne uzupełnienie wielu kanaryjskich przekąsek m.in. do papas arrugadas.
- Sos: Mojo Verde – zielony sos na bazie kolendry, kuminu, ostrej papryki czy oliwy z oliwek extra virgen, kolejna ikona.
- Danie główne: Conejo en Salmorejo – marynowany królik w aromatycznym sosie z tymianku, czosnku, kuminu, papryki wędzonej i białego wina.
- Napój: Barraquito – wielowarstwowa kawa z Wysp Kanaryjskich z mleczkiem skondensowanym i nieoczywistym akcentem w postaci likieru.
- Najlepsze hiszpańskie tapas:
W programie menu:
- Pulpo a la gallega – ośmiornica z regionu słynącego z najlepszych owoców morza w całej Hiszpanii – Galicji.
- Tortilla de patatas – omlet z ziemniaków będący prawdziwą kulinarną ikoną Hiszpanii. Potrawa urzeka prostotą składników, które tworzą niepowtarzalny smak!
- Croquetas de Jamón Serrano – przekąska dla fanów dojrzewającej szynki serrano, chrupiące z zewnątrz i rozpływające się w środku krokieciki, urzekające kremowym nadzieniem.
- Chorizo al sidra – kulinarny symbol Asturii, połączenie orzeźwiającego cydru z kiełbaskami chorizo.
- Sos: Sos alioli – puszysty i aromatyczny sos z czosnku, soku z cytryny, soli i oleju. Znany w Hiszpanii od Costa Brava do Costa del Sol, a także w innych regionach Basenu Morza Śródziemnego, jak Prowansja czy Sycylia. Idealny dodatek do wielu hiszpańskich tapas, w tym tortilli de patatas!
- Napój: Sangría – nie ma bardziej idealnego połączenia niż hiszpańskie tapas i pełna temperamentu sangria z czerwonego wina oraz owoców.
- Kuchnia słonecznej Andaluzji:
W programie menu:
- Zupa: Ajo Blanco – tradycyjny chłodnik z migdałów i czosnku, typowy dla 3 andaluzyjskich prowincji (Granady, Malagi i Almerii), mający arabskie korzenie.
- Tapas: Albondigas en salsa de tomate – jedno z najpopularniejszych andaluzyjskich tapas, mięsne pulpeciki w sosie z pomidorów.
- Tapas: Tortilla de camarones – złociste placuszki z krewetek koktajlowych z najstarszego miasta Europy Zachodniej – Kadyksu.
- Deser: Arroz con leche – najpopularniejszy deser wśród Hiszpanów, na bazie ryżu i mleka poddanego infuzji ze skórki z pomarańczy i kory cynamonu.
- Napój: Rebujito – to koktajl, który z wina jerez/sherry o orzeźwiającym cytrynowo-limonkowym smaku. Rebujito to popularny napój w całej Andaluzji, choć szczególne kojarzony z Fiesta de Abril w Sewilli.
- Kuchnia słonecznego Lewantu:
W programie menu:
- Tapas: Patatas bravas i patatas con alioli – Proste i wyjątkowe tapas, smażone ziemniaczki w ostrym sosie paprykowym, a także czosnkowym sosie z Lewantu.
- Sałatka: Ensalada Murciana – Sałatka z Murcji, czyli Ogrodów Europy , której historia przyrządzania ma ponad 200 lat. Składająca się z pomidorów, tuńczyka, czarnych oliwek, cebuli, jajka i oliwy z oliwek.
- Danie główne: Paella Mixta – Słynna potrawa z Walencji, ryż aromatyzowany szafranem, sofrito i niezwykłe połączenie owoców morza i mięsa.
- Deser: Ensaïmadas – Pochodzący z Majorki tradycyjny wypiek z ciasta drożdżowego w kształcie ślimaka, pieczony i posypywany cukrem pudrem. Idealny dodatek do kawy lub sam jako deser!
- Napój: Sangría – nie ma nic bardziej idealnego jak połączenie hiszpańskiego tapas z pełną temperamentu sangrią z czerwonego wina i owoców.
UWAGA: Rezerwacji prosimy dokonywać od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00-17:00. Rezerwacja odwołana później niż 2 dni przed planowaną realizacją będzie skutkować uznaniem vouchera za zrealizowany.
Warsztaty odbywają się w grupie min. 10 osobowej. W przypadku nie zebrania odpowiedniej liczby uczestników ustalany jest termin zgodny z harmonogramem Organizatora.